Kleszcze występują na terenie całej Polski. Ich żywicielami są lądowe gady, ptaki (głównie te, które gnieżdżą się i poszukują pożywienia na ziemi oraz w niskich warstwach roślinności), ssaki i ludzie. Występowanie i liczebność kleszczy w danym siedlisku zależy od panujących tam warunków mikroklimatycznych, a także dostępności żywicieli. Dlatego kleszcze często skupiają się wzdłuż dróg i ścieżek porośniętych trawiastą roślinnością.
Zagłębiając się w skórę żywiciela, kleszcz wydziela dużą ilość szybko twardniejącej śliny, która tworzy rurkowatą pochewkę wokół jego narządów gębowych i mocuje je w skórze. Potem wydziela drugi typ śliny, powodujący rozpad tkanek żywiciela i zapobiegający krzepnięciu krwi. Podczas żerowania, kleszcz może wprowadzić do organizmu człowieka różne drobnoustroje chorobotwórcze, na przykład wirusy powodujące kleszczowe zapalenie mózgu lub bakterie wywołujące boreliozę.
Aby uchronić się przed atakiem kleszczy
● noś ubranie ochronne podczas przebywania w siedliskach kleszczy (wysokie buty, długie spodnie,
bluzę z długim rękawem, nakrycie głowy),
● unikaj siadania, leżenia na trawie i pod krzewami,
● stosuj środki odstraszające kleszcze,
● starannie oglądaj ubranie po wyjściu z miejsc, gdzie mogą występować kleszcze,
● dokładnie przeglądaj powierzchnię ciała oraz ostrożnie usuwaj kleszcza ze skóry,
● gotuj niepasteryzowane mleko pochodzące od krów, kóz i owiec – może ono być źródłem zakażenia
chorobami odkleszczowymi .