Czerwonka

Czerwonka to choroba zakaźna przewodu pokarmowego, wywołują ją różne gatunki bakterii z rodzaju
Shigella.


Objawia się po 1-7 dniach:
• kurczowymi bólami brzucha,
• częstymi wypróżnieniami (do kilkudziesięciu na dobę),
• biegunkowymi stolcami z domieszką śluzu i krwi,
• podwyższoną temperaturą.


Może mieć przebieg łagodny o słabym nasileniu objawów. Ciężki przebieg choroby prowadzi do znacznego
odwodnienia organizmu, co szczególnie u dzieci i osób starszych może stanowić zagrożenie życia.


Bakterie czerwonki rozwijają się w jelicie grubym.
Są usuwane z kałem człowieka chorego, ozdrowieńca lub nosiciela.
 

Można zakazić się nimi poprzez:
• żywność (głównie warzywa, owoce, produkty mleczne) i wodę,
• przedmioty (np. wspólne ręczniki),
• ręce.
 
zanieczyszczone
odchodami
ludzkimi

Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Przebycie czerwonki nie daje trwałej odporności.

 

ABY UNIKNĄĆ CZERWONKI NALEŻY:


• dokładnie myć ręce mydłem pod bieżącą ciepłą wodą - szczególnie po wyjściu z ubikacji oraz przed
przygotowywaniem i spożywaniem posiłków,
• unikać używania mydła i ręcznika wspólnie z innymi osobami,
• utrzymywać w nienagannej czystości ubikacje, pomieszczenia kuchenne, miejsca pracy związane
z produkcją żywności,
• starannie myć owoce i warzywa przed spożyciem,
• właściwie przechowywać żywność - w zamkniętych szafkach i lodówce,
• dbać o prawidłowe odkażanie i likwidowanie odpadów oraz nieczystości ludzkich i zwierzęcych,
• tępić owady - głównie muchy - przenoszące bakterie czerwonki.

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych - natychmiast zgłoś się do lekarza.

Ich lekceważenie może doprowadzić do odwodnienia organizmu,
a nawet śmierci dzieci i osób starszych

danie z makaronem oraz warzywa


Opracowano przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Olsztynie
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej