Czerwonka to choroba zakaźna przewodu pokarmowego, wywołują ją różne gatunki bakterii z rodzaju
Shigella.
Objawia się po 1-7 dniach:
• kurczowymi bólami brzucha,
• częstymi wypróżnieniami (do kilkudziesięciu na dobę),
• biegunkowymi stolcami z domieszką śluzu i krwi,
• podwyższoną temperaturą.
Może mieć przebieg łagodny o słabym nasileniu objawów. Ciężki przebieg choroby prowadzi do znacznego
odwodnienia organizmu, co szczególnie u dzieci i osób starszych może stanowić zagrożenie życia.
Bakterie czerwonki rozwijają się w jelicie grubym.
Są usuwane z kałem człowieka chorego, ozdrowieńca lub nosiciela.
Można zakazić się nimi poprzez: • żywność (głównie warzywa, owoce, produkty mleczne) i wodę, • przedmioty (np. wspólne ręczniki), • ręce. |
zanieczyszczone odchodami ludzkimi |
Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową. Przebycie czerwonki nie daje trwałej odporności.
ABY UNIKNĄĆ CZERWONKI NALEŻY:
|
W przypadku wystąpienia objawów chorobowych - natychmiast zgłoś się do lekarza.
Ich lekceważenie może doprowadzić do odwodnienia organizmu,
a nawet śmierci dzieci i osób starszych
Opracowano przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Olsztynie
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej