Salmonella

Salmonella (pałeczki bakterii Salmonella) występuje u zwierząt dzikich i hodowlanych. W sprzyjających
warunkach (ciepło, wilgoć, obecność białka) mogą żyć poza organizmem żywym przez kilka miesięcy.
Przemysłowa hodowla drobiu i przetwórstwo żywności przyczyniły się w ostatnich latach do wzrostu
zachorowań na salmonellozy na całym świecie.
U ludzi bakterie te wywołują najczęściej dolegliwości żołądkowo-jelitowe nazywane potocznie zatruciem
pokarmowym. Objawy chorobowe, występujące zwykle po 6 - 72 godzinach od zakażenia, to: bóle brzucha,
gorączka, biegunka, czasami nudności lub wymioty.
U niemowląt, małych dzieci, ludzi wyniszczonych chorobami lub u osób w podeszłym wieku choroba może
przebiegać bardzo ciężko, ze zmianami w narządach wewnętrznych, stawach, a nawet z zapaleniem opon
mózgowo - rdzeniowych.
Po przebyciu choroby pałeczki mogą być usuwane z kałem przez kilka dni, tygodni lub miesięcy.

Człowiek zakaża się:
• poprzez żywność zanieczyszczoną odchodami zakażonych zwierząt (najczęściej drobiu, myszy, szczurów),
• poprzez produkty żywnościowe pochodzące od zwierząt zakażonych (jaja, mięso, mleko),
• od zakażonych zwierząt (kurczęta hodowane w domach) i ludzi usuwających pałeczki z kałem, zarówno
chorych, jak i zdrowych (nosicieli).
Szczególnie niebezpiecznym nośnikiem pałeczek są produkty zawierające surowe jaja (majonezy, kremy,
lody i in.) oraz rozdrobnione przetwory mięsne (galaretki, pasztety, pierogi).

 

                                                         ZACHOROWANIOM MOŻNA ZAPOBIEC PRZEZ:

• mycie rąk po wyjściu z ubikacji i przed przygotowaniem posiłków,
• utrzymywanie w czystości naczyń, sprzętu kuchennego i samej kuchni (ulubionym siedliskiem bakterii
są wilgotne gąbki i zmywaki),
• przechowywanie żywności w odpowiednio niskiej temperaturze,
• zapobieganie rozmrażaniu i ponownemu zamrażaniu żywności,
• wydzielenie miejsca w lodówce na surowy drób, mięso i jaja tak, aby nie stykały się z innymi produktami,
• całkowite rozmrażanie drobiu, mięsa, ryb i ich przetworów przed przystąpieniem do smażenia,
pieczenia, gotowania,
• poddawanie żywności działaniu wysokiej temperatury (gotowanie, pieczenie, duszenie), które jest
najłatwiejszym sposobem niszczenia zarazka (smażenie jest mniej skuteczne),
• mycie jaj przed rozbiciem skorupki,
• unikanie lodów i ciastek pochodzących od nieznanych wytwórców i przygodnych sprzedawców,
• zabezpieczenie żywności przed dostępem owadów i gryzoni.

W przypadku wystąpienia objawów chorobowych - natychmiast zgłoś się do lekarza.
Ich lekceważenie może doprowadzić odwodnienia organizmu, a nawet śmierci dzieci i osób starszych

 


Opracowano przez Wojewódzką Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Olsztynie
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej